Aile ile ilgili hadisler
Aile ile ilgili hadisler nelerdir? Peygamberimizin (s.a.v.) aile konusu hakkındaki bazı hadisleri
Aile, toplumun en küçük birimidir.
Sözlükte aile, “evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik” anlamına gelir.
Peygamberimizin (s.a.v.) aile ile ilgili hadis-i şerifleri:
AİLE HAKKINDA HADİSLER
Âmir b. Sa’d b. Ebû Vakkâs (r.a.), babasından (r.a.) şunları nakletmiştir:
Veda Haccı senesi hastalığımın artması üzerine Resûlullah beni ziyarete geldi. (Mal varlığımı sadaka olarak dağıtmak istediğimi söyleyince) Resûlullah şöyle buyurdu: “…Allah rızasını umarak ailen için yaptığın her harcamadan muhakkak ecir alırsın, eşinin ağzına koyduğun bir lokmadan bile!” (Buhârî, Cenâiz, 36)
***
Enes b. Mâlik (r.a.) tarafından nakledildiğine göre, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ashâbından bazı kimseler Resûlullah’ın (s.a.v.) eşlerine gelerek, onun yalnız başına iken yaptığı ibadetleri sordular:
(Kendi ibadetlerini az görerek) birisi, “Kadınlarla evlenmeyeceğim.”; birisi, “Et yemeyeceğim.”; birisi de, “Yatakta uyumayacağım.” dedi. (Onların bu sözleri kendisine bildirilince Resûlullah) önce Allah’a hamd edip O’nun yüceliğini dile getirdikten sonra şöyle buyurdu: “Bazılarına ne oluyor da bu sözleri söylüyorlar? Hâlbuki ben namaz da kılarım, uyurum da; oruç da tutarım, tutmadığım da olur; kadınlarla da evlenirim. Her kim benim sünnetimden yüz çevirirse, benden değildir.” (Müslim, Nikâh, 5)
***
Huzeyfe’nin (r.a.) işittiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“İnsan, ailesi, malı, nefsi, çocuğu ve komşusu ile sınanır; oruç, namaz, sadaka ve iyiliği emredip kötülükten sakındırma işte bu sınanma (esnasındaki kusurlarına) kefaret olur.” (Müslim, Fiten, 26; B525 Buhârî, Mevâkîtü’s-salât, 4)
***
Hz. Âişe’nin (r.a.) naklettiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım…” (Tirmizî, Menâkıb, 63)
***
Abdullah b. Ömer’in (r.a.) işittiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Hepiniz birer sorumlusunuz ve hepiniz yönettiklerinizden mesulsünüz. Devlet başkanı bir sorumludur ve yönettiklerinden mesuldür. Evin beyi bir sorumludur ve yönettiklerinden mesuldür. Evin hanımı da bir sorumludur ve yönettiklerinden mesuldür. Hizmetçi de efendisinin malı üzerinde bir sorumludur ve yönettiklerinden mesuldür.” (Buhârî, İstikrâz, 20)
***
Abdullah b. Mesut (r.a.) anlatıyor:
Evlenmeye imkân bulamayan gençler olarak Peygamber’in yanındaydık. Allah Resûlü bize şöyle buyurdu: “Ey genç topluluğu! Aranızdan evlenmeye gücü yetenler evlensin. Çünkü evlenmek, gözü haramdan korumak ve iffeti muhafaza etmek için en iyi yoldur…” (Buhârî, Nikâh, 3; Müslim, Nikâh, 1)
***
Ebû Mesut’tan (r.a.) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Bir kişi, sevabını Allah’tan umarak ailesine harcama yaptığında, bu harcama onun için sadaka olur.” (Buhârî, Îmân, 41; Müslim, Zekât, 48)
***
Abdullah b. Amr’ın (r.a.) naklettiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter.” (Ebû Dâvûd, Zekât, 45)
***
İbn Abbâs’tan (r.a.) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olandır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım.” (İbn Mâce, Nikâh, 50)