Kur’an’a göre ailenin din eğitimi görevi
Ailenin Din Eğitiminden Sorumlu Olması
Dinî açıdan bakıldığında, çocuğa din eğitimi vermek Müslüman anne babanın seçimine bırakılmamıştır. Dinî açıdan dinî otorite karşısında her anne baba çocuğuna din eğitimi vermek ya da verdirmekle yükümlüdür. Çocuğa din eğitimi vermek dinî açıdan bağlayıcılığı olan bir görevdir. Çocuğuna din eğitimi vermeyen ya da ihmal eden anne-babayı dünyada sorgulayacak bir otorite bulunmayabilir. Ama ahirette, bu görevi yerine getirmediğinden dolayı hesap verecektir. Ailede yetişkinlere yüklenen din eğitimini gerçekleştirme görev ve sorumluluğunu vurgulayan âyetlerden birisi şudur:
“Ey inananlar, kendinizi ve ailenizi bir ateşten koruyun ki, onun yakıtı insanlar ve taşlardır.”
Yetişkin mü’minler, aile bireylerini, eşlerini, çocuklarını Allah’ın farz kıldığı şeylere uyma, yasakladığı şeylerden kaçınma konusunda kontrol ve gözetim altında tutmalıdırlar. Onların bu alandaki eğitim ve öğretimlerine önem vermelidirler. Öğüt ve benzeri yöntemlere başvurarak, aile üyelerini Allah’a itaatle yükümlü kılmalıdırlar. Ailelerine, iyiliği emretmeli, kötülüğü yasaklamalı, erdemleri öğretmeli, dinin ilkelerine bağlılığı emretmeli, onları Kur’an ahlâkıyla eğitmelidirler. Ailelerini, cehennem ateşine sürüklenmelerine sebep olacak kötülük ve isyandan korumalıdırlar. Cehenneme götüren yolu tutmuşlarsa, güçleri oranında onlara engel olmalıdırlar. Onları Allah’ın emirlerine bağlı kalmaya yönlendirmeli, hatta mecbur tutmalılar; O’nun sevdiği kullar olacak şekilde yetiştirmelidirler. Onların sadece bu dünyadaki refahlarını değil, âhiretteki durumlarını düşünmelidirler. Çünkü özellikle yetişkin aile bireyleri ailenin diğer fertlerinden sorumludurlar.
Aile üyelerini cehennemden korumak, aile üyelerine gerekli olan din eğitimini vermekle mümkün olur. Bu âyete muhatap olan her mü’min, cehenneme karşı ailesini korumalıdır. Anne babalar, eğer çocuklarına inançsızlık unsurları bulaşmışsa bunları hemen temizlemelidirler. Çocuklarına duydukları sevginin bir eseri olarak, onlara sık sık Allah’ı hatırlatmalı, Allah’a ve Peygamber’ine bağlılıkta şüpheye düşmelerine engel olmalıdırlar.
Bu âyette Yüce Allah, cehennemin açık bir tasvirini yaparak, aileyi cehennemden koruma emrini yerine getirmede ihmalkâr davranmaktan sakındırmayı amaçlamıştır.
Âyetten anlaşıldığına göre, kişinin dinin temel esaslarını ailesine öğretmesi, dolayısıyla da tasviri yapılan cehennemden koruması her yetişkin birey üzerine vaciptir, dinî bir görevdir.
Çocukların din eğitimiyle ilgili olarak her mü’min anne babanın, yerine getirmesi gereken hususlardan birisi de onlar için Allah’a dua ve niyazda bulunmasıdır. Kur’an’da bazı peygamberlerin çocukları için yapmış oldukları duaların örnekleri vardır. Bu dualardan birisi Hz. İbrahim’e aittir; O, “Rabb’imiz, bizi sana teslim olanlar yap, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar.” diye dua etmiştir.