Aile içi şiddetin çocuklara psikoloji etkileri

26.06.2022
A+
A-
Aile içi şiddetin çocuklara psikoloji etkileri

Aile içi şiddetin çocuğa etkilerinden en önemlisi çocukların yaşayacağı kalıcı stres ve travmadır. Travma sonrası bozukluk, aile içi şiddete maruz kalan çocuklarda çokça görülen bir durumdur ve Online Psikolog yardımı ile baş edilebilir. Ev ve aile ortamında yaşanan iletişim türleri ve şiddet, çocukların aile kavramına yönelik düşünceleri üzerinde de kalıcı bir iz bırakabilir.

Aile içi şiddetin çocuğa etkileri kaçınılmazdır. Aynı zamanda çocuklar küçük yaşlarda düşünce yapılarını ve genel tutumlarını gözlemledikleri olaylarla oluştururlar. Gözlemledikleri tutumların “şiddet” ve “öfke” içerikli oluşu, onların da saldırgan veya şiddete meyilli olmasına sebep olabilir.

Bazı yetişkinler ise öfke problemleri veya sosyal duygusal açıdan problemler yaşadıkları gerekçesiyle başvurdukları psikologlar aracılığıyla bu problemlerin kaynağının çocuklukta yaşanan sözel, fiziksel veya duygusal şiddet olduğunu fark edebilirler.

Günlük hayatınızda da karşılaşmış olabileceğiniz bir örnek vermek gerekirse, babasından veya bir aile büyüğünden şiddet gören bir yetişkinin de kendi ailesinde eşine veya çocuklarına şiddet uyguladığı görülebilir. Bunun sebebi şiddet gören bireyde bu durumun normalleşmesi ve karşıdaki bireylerin üzerinde kontrol sağlamak için işe yarar bir davranış olduğunun çıkarımıdır.

Bunların dışında aile içi fiziksel şiddetin çocuğa etkilerinde psikolojik travma yanında fiziksel travmalar da vardır. Güvenli bir aile ortamında büyüyen çocukla, aile içi şiddete maruz kalan bir çocuğun gelişim farklılıkları gözle görülebilmektedir. Çocuklarda sosyal anksiyete, özgüvensizlik, güvenli bağlanma sorunları, bilişsel açıdan problemler ve buna bağlı olarak akademik başarıda düşüş görülebilir.

Sonuç olarak, aile içi şiddetin çocuğa etkileri göz ardı edilmemeli ve zaman kaybetmeden bir psikolog desteğine başvurulmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.