Ailede Sağlıklı ve Doğru Beslenme Yöntemleri: Diyetisyen Esmanur Alemdar’la Röportaj!

11.02.2025
A+
A-
Ailede Sağlıklı ve Doğru Beslenme Yöntemleri: Diyetisyen Esmanur Alemdar’la Röportaj!

Diyetisyen Esmanur Alemdar, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının aile içinde nasıl şekillendirileceğini, çocukların doğru gıdaları nasıl sevebileceğini ve abur cubur tüketiminin nasıl dengeleneceğini Aile Gazetesi’ne paylaştı.

Çocuklar En İyi Duyduklarıyla Değil, Gördükleriyle Öğreniyor

Sağlıklı Beslenmenin Temel Prensipleri Nelerdir?

Sağlıklı beslenmenin temel prensibi sağlıklı ve aslında sağlıksız etiketini koyduğumuz o besinleri dengede ve sürdürülebilir şekilde tüketilmesidir.

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını nasıl oluşturabiliriz?

Ailede sağlıklı beslenme alışkanlığı öncelikle ebeveynlerin kendi hayatında bu düzeni benimseyip uygulamasıyla kazanılır. Çocuklar en iyi duyduklarıyla değil, gördükleriyle öğreniyor. Sürece bu şekilde başlayabiliriz. En büyük örneği aile teşkil ediyor.

“Yemek Yapma Alışkanlığı En Güzel Mutfağa “Birlikte” Girilerek Kazanılır”

Aileyle Üyeler birlikte yemek yapma alışkanlığı nasıl geliştirilebilir?

Ailede, yemek yapma alışkanlığı en güzel “birlikte” mutfağa girilerek kazanılır.  Mümkün olduğu kadar belli grupça paylaşımlar yaparak, örneğin bir grup salatayı yapıyorsa, bir grup mutfağı hazırlayabilir, sofrada bulunabilir. Bir grup kek, kurabiye, çorba yapıyorsa, bir grup farklı bir yemeği birlikte hazırlayabilir ve görev paylaşımı yapılması gerekir. Böylece, çocuklar da  hem görev paylaşımını öğrenmiş hem de aktif iletişim kurmayı ve sosyalleşmeyi öğrenmiş olur. Ayrıca, üstlendikleri görevlerini bitirdiklerinde, bir şeyleri başarmış hissiyle özgüvenleri de artmış oluyor. Beslenme bölümü gelecek olursak da, sağlıklı besinlerin nasıl hazırlanması öğrenmiş oluyorlar. Çocuklar, kendi hazırladıkları besinleri tüketmeyi çok daha fazla seviyorlar.

Çocuklara Sağlıklı Gıdaları Sevebilmek İçin Neler Yapılabilir?

Çocuklara sağlıklı gıdaları sevdirebilmek için özellikle ek gıda dönemi önemli bir zaman dilimi. Bu dönemde en büyük önerim, önce sebzelerle başlamaları. Çünkü çocuklar meyvelerle başladıkları zaman o tatlı tadı öğreniyorlar ve sebzeleri tüketmek istemiyorlar. İkincisi, bir besini mutlaka birkaç kez denemeliyiz. Bir kez denedim, yemedi ve sonrasında artık yemiyor diye bir parça ayırdığımızda, çocuk o besini bir daha tercih etmiyor. Bu durumda aralıklı bir süre denetmemiz gerekiyor. Ayrıca, farklı formlarda deneyler yapabiliriz. Mesela brokoliyi haşlamak yerine çorba şeklinde de köfte şeklinde de verebiliriz. Sonuçta çocuk istediği şekilde tercih etmiş oluyor. Ayrıca ,çocukları besinleri sevdirmek için oyunlaştırarak tüketilebilir. Mesela, parçalara eklediğimiz havuçları, patatesleri “Bunlar dinozor yumurtaları, gel birlikte yiyelim!” şeklinde sunarak yemek zamanını daha keyifli hale getirebiliriz.

“Yasaklamak Yerine Denge Kurmalıyız”

Abur Cubur Tüketimi Nasıl Azalır?

Abur cubur tüketimini azaltmak için aile içerisinde şu stratejiler geliştirilebilir:

öncelikle, mümkün olduğunca eve hiç abur cubur almamalıyız. İkinci olarak, yemeklerden sonra ara öğünlerde abur cubur verdiğimiz zaman çocuklar bir sonraki öğüne tok bir şekilde gidiyorlar ve bu durumda abur cuburların etkisi azalıyor. Bu abur cuburları illaki vereceksek, küçük yerlerde ve ana yemeğin yanında vermeliyiz ki çocuk, iki besini de tüketmiş olsun. Yasaklamak yerine böyle bir denge kurabiliriz. Kesinlikle asla yasaklamamalıyız. Çünkü biz biliyoruz aile varsa yeni bir yıl var. Aile varsa gelecek var…

Röportajı Gerçekleştiren: Aile Gazetesi Editörü Gamze Annak

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.