Çocukları Dijital Tehditlerden Koruma İçin ‘DUY’ Hattı Devrede!

13.02.2025
A+
A-
Çocukları Dijital Tehditlerden Koruma İçin ‘DUY’ Hattı Devrede!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çocukları dijital tehditlerden korumak amacıyla “DUY” (Çocuk için Dost Uygulamalar) ihbar hattını devreye aldı. 450 zararlı içeriğe müdahale edildi.

DUY Nedir?

Bakanlık, koruyucu ve önleyici hizmetler kapsamında çocuk ile gençleri her türlü tehlikeden korumak için çok sayıda çalışma yürütüyor. Bu kapsamda, vatandaşların çocuklar için zararlı olduğunu düşündüğü içerikleri, yayınları ve uygulamaları kolayca bildirebilmeleri için “DUY” ihbar hattı oluşturuldu.

Çocuk için Dost Uygulamalar (DUY) kapsamında; çocuk dostu içeriklerin sayısının artırılması ve teşvikinin sağlanmasının yanı sıra çocukların, yazılı, görsel ve dijital yayınların zararlarından ve diğer risklerden korunması amacıyla zararlı içeriklerle de mücadele edilmektedir.

DUY İhbar Hattı Nedir?

“DUY” internet sitesi (duy.aile.gov.tr) üzerinden ve Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet sayfasından ulaşılabilen “0530 918 11 17” numaralı hatta WhatsApp ve Bip üzerinden gelen ihbarlar, 7 gün 24 saat esasına göre değerlendiriliyor.

450 Zararlı İçeriğe Müdahale Edildi!

Süreç yönetiminde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile işbirliği yapılıyor.

Bu kapsamda, geçen yıl DUY üzerinden yapılan ihbarları değerlendiren ekipler, dijital mecrada çocukların gelişimini olumsuz etkileyen 450 zararlı içeriğe müdahale etti.

DUY ile siber zorbalık, sanal dolandırıcılık, müstehcenlik, zararlı yazılımlar, çocukların yaş düzeylerine göre gelişimine zarar veren içerikler, çocuk hakları ve mahremiyetinin ihlali, sağlık için tehlikeli madde temini, kimlik hırsızlığı gibi çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek zararlı içeriklere müdahale ediliyor.

Ayrıca internet ortamında yayımlanan içeriklerde riske maruz kaldığı belirlenen çocuklara yönelik, sorunun yaşandığı hanenin bulunduğu (çocuğun yaşam koşullarının incelenmesi için) ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl müdürlüklerinden, gerekli sosyal hizmet müdahalesinin yapılması amacıyla Sosyal İnceleme Raporu isteniyor.

Daha sonra, yüksek yarar ilkesi doğrultusunda çocuğa yönelik uygun hizmet modeli planlanarak uygulanıyor.

 

KAYNAK- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.