Bereket Büyüklerinizin Yanındadır

01.06.2022
A+
A-
Bereket Büyüklerinizin Yanındadır

Allah sizi güçsüz olarak yaratan, sonra güçsüzlüğün ardından bir güç veren sonra gücün ardından bir güçsüzlük verendir. O dilediğini yaratır. O hakkıyla bilendir. Hakkıyla kudret sahibidir.”

Yaşlılık: Yaşın ilerlemesi. İnsanlar yaşlandıkça gerek bedeni, gerek ruhi bir takım değişikliklere uğrarlar. Bunlar arasında derinin buruşması, saçların ağarması ve dökülmesi, boyun kısalması gibi dıştan fark edilen ve pek de önemli olmayan belirtilerin yanında bütün fonksiyonlarda yavaşlama ve düşme dikkat çeker diye tarif edilen bir durumdur. Bir başka ifade ile yaşlılık, yetişkinliğin bir uzantısı olarak yaşam süresinin ileriki döneminde fiziksel ve ruhsal değişmelerin görüldüğü bir evre olarak tanımlanmaktadır. Yaşlılık: “Geçmişin muhasebesinin yapıldığı, tecrübe ve birikimlerin yeni kuşaklara aktarıldığı, anılarla yaşanılan bereketli bir dönemdir.”

Bereket Büyüklerinizin Yanındadır

Peygamber Efendimiz (S.A.S.) Allahu Teâlâ’ya yemin ederek şöyle buyuruyor: “Müslüman olarak ihtiyarlananlara Allah azap etmekten hayâ ederim buyurdu.” Bunu söyledikten sonra Hz. Peygamber Efendimiz ağladı. Ashap Peygamber Efendimize ağlamasının sebebini sorar, sevgili Peygamberimiz (S.A.S.) şu cevabı verir: “Allahu Teâlâ’nın kendisinden hayâ ettiği halde ondan hayâ etmeyene ağlıyorum buyurdu.” (Beyheki)

Mübarek Peygamberimiz (S.A.S.): “Saçı sakalı ağarmış yaşlı Müslümana saygı gösterip ikram etmek Allah’a saygıdandır.” (Ebu-Davud Edeb 23) Mübarek Peygamberimiz (S.A.S.) bir başka hadis-i şerifinde ise şöyle buyurmaktadır: “ Şu üç şey Allah’a tazimdendir.

1- Müslüman olarak yaşlanan kimseye ikram.

2- Kur’an-ı Kerim’i ezberleyene ikram.

3- İlim sahibine ikram. (Ramuzul ahadis)”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.