Sertaç Abi Roblox Hakkında Konuştu: Ebeveynler Nelere Dikkat Etmeli?

22.08.2024
A+
A-
Sertaç Abi Roblox Hakkında Konuştu: Ebeveynler Nelere Dikkat Etmeli?

Youtuber Sertaç Güngör, Roblox’a getirilen erişim yasağının nedenlerini ve Roblox’un nasıl uç içeriklere yöneldiğini açıkladı. Ayrıca, YouTuber’ların çocukları belirli oyunlara nasıl yönlendirdiğini ve çevrim içi oyunlara olan ilginin popüler içerik üreticilerinin tanıtımlarıyla nasıl arttığını vurguladı.

Çevrimiçi oyun platformu olan Roblox’a 7 Ağustos 2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BİK) tarafından erişim yasağı getirildi. Oyuna getirilen yasağa, “Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması”gerekçe gösterildi.
Halk arasında “Sertaç Abi” olarak tanınan YouTuber ve oyun sanatçısı Sertaç Güngör, TVNET canlı yayınında Roblox’un son dört yılda değiştirdiği içerik politikalarını açıkladı ve bu değişikliklerin çocuklar ve aileler üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

“Roblox Şirazeyi Kaydırdı”

Sertaç Güngör, Roblox’un geçmişte oyun modlarını kontrollü bir şekilde sunduğunu ve kendi içeriklerini üreterek canlı yayınlar yaptığını belirtti. Ancak, son dört yılda Roblox’un oyun politikalarında önemli değişiklikler yaşandığını ve bu değişiklikleri de “Roblox şirazeyi kaydırdı” olarak ifade etti. Güngör, bu değişikliklerin, Roblox’un rakibi Brawl Stars’ın popülerliğinin artmasıyla kitle kaybetmesi sonucunda gerçekleştiğini ifade etti. Roblox’un, çocukları platformda daha fazla tutmak amacıyla daha uç ve dikkat çekici oyun modlarına yöneldiğini vurguladı.

“Youtube’a Girdim, Neden? Biz Madem Çıkartamıyoruz O Zaman Temiz Bir Alan Açalım”

YouTuber’ların kitleleri aracılığıyla çocuklara ve oyun dünyasına yön verdiğini belirten Güngör, modern zamanın çocuklarının online oyunlara ilgi gösterdiğini ve akranlarıyla toplu oyunları tercih ettiğini ifade ediyor. Sertaç Güngör, “Youtube’da olma amacım ne? Ben normalde bi eğitimciyim. Olma amacım, bu çocuklarımız YouTube’dan çıkmıyor, çıkartamadım ben senelerce mücadele ettim. Öğrencilerim de olmadı yani. O zaman Youtube girdim, Neden? Biz madem çıkartamıyoruz o zaman temiz bir alan açalım. Çocukların eğlence ihtiyacını biz karşılayalım. Diğerlerine yönelmesin. Çünkü YouTuberlar çocukları zihnen işgal ediyorlar aslında.” sözleriyle Youtube’da bulunma amacını ifade etti.

“Neyi İzleyeceğimize, Neyi Oynayacağımızı Biz Seçeceğiz ama Gerektiğinde de Vazgeçeceğiz.”

Anne ve babaların bilinçlendirilmesi ve suçlanmaması gerektiğini belirten Güngör, çocuklara oyunları yasaklamanın etkili bir çözüm olmadığını vurguladı. Güngör, şu şekilde ifade etti: “YouTube izleyeceğiz, ama neyi izleyeceğimize ve neyi oynayacağımıza biz karar vereceğiz. Gerekirse vazgeçip başka bir şey yapacağız. Bağımlı olmayacağız, tercih yapacağız. Kendini bozduğunda bırakır, başka bir oyun oynarız. Maksat eğlenmek, bağımlı olmak değil. Bu, eğitimle sağlanabilir bir şeydir.”

“Medya ve Dijital Okuryazarlığı İlkokuldan İtibaren Zorunlu Ders Statüsünde Öğretmemiz Lazım”

Sertaç Güngör, “YouTuber’lar eskiden sadece oyun odalarında oyun oynayıp video çeken kişilerdi. Artık toplumu yöneten insanlara dönüştüler” diyerek YouTuber’ların toplum üzerindeki etkisine dikkat çekti. Ayrıca, medya ve dijital okuryazarlığın ilkokuldan itibaren zorunlu ders statüsünde öğretilmesi gerektiğini vurguladı.

“Alternatif Üretemiyorsak Mevcudun İçerisinde Bir Alan Açmamız Lazım”

YouTuberların çocuklar üzerindeki etkisini “Çocuk annesinden, babasından eğitimcilerden öğrenmediği ya da tercih etmediği dini inancını, kültürel bağlarını, kendi atalarıyla dedeleriyle olan ilgisini hepsini YouTuberlar üzerinden çeviriyor ve her şeyi onlardan öğreniyor.” sözleriyle ifade etti. Yayınların sadece oyunlarla sınırlı olmadığını, birçok farklı konunun ele alındığını, soru-cevap etkinlikleri yapıldığını ve canlı yayınların bir nevi eğitime dönüştüğünü belirtti. Güngör, “Roblox’un resmi bir temsilcisi yok; yani platformda muhatap bulamıyorsunuz. Burada yapılması gereken, aslında alternatif platformlar üretmek, ancak bu pek mümkün görünmüyor. O halde, mevcut platformlar içerisinde bir alan açmamız lazım. Bu alanı oluşturabilmek için de bilinçli YouTuberlar yetiştirmemiz gerekiyor. Nasıl ki bugün mühendis, doktor veya medya çalışanları yetiştiriyorsak, YouTuberlar da yetiştirmeliyiz.” diyerek, her alanda bilinçli YouTuberların varlığının önemini vurguladı.

“Bu Zamanın Çocukları İçin Yasaklamak Diye Bir Tabir Yok”

Sertaç Güngör, anne ve babalara hitaben, “Bu zamanın çocukları için ‘yasaklamak’ diye bir şey maalesef yok. Çünkü sen yasaklasan bile çocuk arkadaşlarından ya da okuldaki akıllı tahtalardan ulaşıyor. Yapabileceğimiz tek şey var: Önce biz bu YouTube nedir, bu oyunlar nelerdir, neler içeriyor öğrenmeliyiz. Sonrasında da çocuklarımıza bunu öğretmeliyiz. Nasıl ki çocuğumuzu parka göndermeden önce bazı kuralları öğreterek ‘tanımadığın insanlarla konuşma’ ya da ‘şu şekilde davran’ diyorsak, sosyal medyayla tanıştırmadan önce de kurallarını ve kaidelerini öğretmeliyiz. Böylece çocuklarımızı bilinçli bir şekilde sosyal medya ile tanıştırmalıyız.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

Kaynak: TVNET Haber

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.