Okul öncesi velisi olmak

20.07.2022
A+
A-
Okul öncesi velisi olmak

Çocuğunuz okul öncesi eğitimine başladı. Siz de ‘Anne baba olmak yeterince zordu. Şimdi bir de okul velisi olmanın sorumlulukları mı başlıyor?’ diye düşünüyorsanız işte, okul öncesi velisi olarak yapmanız ve yapmamanız gerekenlerin listesi:

Okul öncesi velisi olmak

Yapılması Gerekenler:

  1. Öğretmenin geri bildirimlerini dikkatlice dinlemek.

Tabi ki çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Ancak erken çocukluk dönemi konusunda uzmanlaşmış birinin çocuğunuz hakkındaki yorum ve önerilerini dikkate almanız iyi bir fikir olabilir. Unutmayın, siz 3-6 yaş aralığında sınırlı sayıda çocuk tanırken, öğretmenlerin bu alandaki deneyimleri çok daha fazladır.

  1. Okuldaki kuralları ev ortamında da uygulamak.

Okul demek aslında çocukların kurallar ile gerçek anlamda tanıştığı ilk yer demektir. Çocuklar planlı bir gün uygulamasıyla okul ortamında tanışır ve ilk etapta uyum konusunda zorluk çekebilirler.  Ancak okuldaki kurallar ev ortamında da uygulanırsa çocukların öz denetim becerisi erken yaşta gelişmiş olur.

  1. Çocuğunuzun “birey” olduğunu kabul etmek.

3-6 yaş döneminde çocuklar ayrı bir birey olduklarını fark eder. Bu durumu hem sözleriyle hem de davranışlarıyla sürekli ifade eder. Çocuklara yeterli alanı tanımladığımızda çocuklarımız hayata daha emin adımlarla başlarlar.

  1. Okul konusunda tutarlı olmak.

Anne-baba olarak aranızda net bir fikir, tutum ve davranış birliği kurun. Sınırların ve kuralların arkasında istikrarlı kararlı biçimde durun. “Çocuklar okula gider” gerçeği ikiniz arasında ve çocuk karşısında net olsun. Ebeveynlerden biri çocuğun okula gitmesi gerektiğini söylerken, diğerinin, bugün karnı ağrıdığı için gitmese de olabileceğini söylemesi, özellikle de okulun ilk günlerinde uyumu ve gelişimi ciddi ölçüde sekteye uğratır.

  1. Okul sistemine destek olmak.

Çocuğumuza destek olmanın bir yolu da okul sistemi desteklemektir. Bunu öğretmeninize sorabilirsiniz. Örneğin, salgın tedbirlerine uygun bir şekilde sınıf ortamında katılımcı olunabilir, meslek tanıtımı yapılabilir ya da okul dışı gezilerde gönüllü olarak görev alabiliriz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.